Databanken

Consumententests, recensies, uittreksels, de Winkler Prins encyclopedie, landelijke catalogi, etc. Al deze bronnen kun je bekijken via de computers in de bibliotheek.

Databanken te raadplegen in de bibliotheek
De databanken, met daarachter een slot-symbool, zijn  toegankelijk op de computers in de bibliotheek. Thuisgebruik hiervan is i.v.m. auteursrechten nog niet mogelijk.

Thuisgebruik van de databanken
Een aantal databanken zijn voor bibliotheekleden ook thuis  te raadplegen. Daarvoor moet je veelal inloggen met je bibliotheekgegevens. 

Overzicht van de databanken 

   
  13 onder één knop
Catalogus van inmiddels14 openbare bibliotheken met een uitgebreide collectie op het gebied van de wetenschappen. (HBO/WO-niveau) Als bibliotheeklid reserveer je hier rechtstreeks zelf de gewenste titels uit de landelijke collectie.
   
  UittrekselBank romans  
Boekbesprekingen en auteursinformatie van Nederlandstalige romans en auteurs.  
Voor thuisgebruik: log hier in met je bibliotheekpas.
   
LiteRom  
Grootste verzameling van artikelen en recensies over Nederlandstalige literatuur vanaf 1900.
 
   
 

Actuele DocumentatieBank 
Ruim vijfduizend krantenartikelen per jaar, in honderd actuele thema's.

   
Actuele DocumentatieBank jeugd 
Kant en klare dossiers over allerlei onderwerpen.

   
  CBK Centraal Bestand Kinderboeken 
Dit bestand bevat ruim 140.000 beschrijvingen van Nederlandstalige kinderboeken, -tijdschriften en audiovisuele materialen die een relatie hebben met kinderboeken.
   
  Consumentenbond 
Toegang tot de besloten informatie op de site van de Consumentenbond (dagelijkse updates).
   
  DBNG 
De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis maakt publicaties over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden toegankelijk.
   
  GLIN Grijze literatuur in Nederland 
Overzicht proefschriften en wetenschappelijke publicaties
Internationale encyclopedie klassieke muziek, jazz en opera.
   
  HinT: Historie in titels 
Bibliografische database van publicaties over Westeuropese geschiedenis vanaf ca. 1500 tot heden. In HinT worden titels opgenomen van boeken, tijdschriftartikelen en artikelen uit bundels die vanaf 1984 in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans verschenen.
   
 

Letterkundig Museum Collecties 
Catalogus van (een deel) de collectie van het Letterkundig Museum: brieven, handschriften, illustratief materiaal, audiovisueel materiaal, secundaire literatuur.

   
  Lidia 
Beschrijvingen van boeken, AVM en bladmuziek uit de Openbare bibliotheken.
   

Literatuurplein
Informatie over de nieuwste literatuur met o.a. prijzen, nieuwe titels, nieuws en interviews. 

   
  Muziekwebluister slotje
Muziekwebluister is een streaming muziekdienst voor de bezoeker van de bibliotheek. Je kunt ermee luisteren naar de complete cd-collectie van Muziekweb.
   
  Nederlandse Centrale Catalogus, NCC 
De Nederlandse Centrale Catalogus NCC bevat de bibliografische gegevens en de vindplaatsen van circa 14 miljoen boeken en bijna 500.000 tijdschriften in meer dan 400 bibliotheken in Nederland.
   
  Netnieuws 
Digitale krant voor volwassenen die moeite met lezen hebben. 
   
 

Sociaal Wetenschappelijke literatuur 
Bevat gegevens van Nederlandse publicaties, onderzoeksrapporten, academische proefschriften en redes, tijdschriftartikelen en boekbesprekingen, van wetenschappelijke instellingen, onderzoeksbureau's, bestuurlijke organen e.d. op het gebied van de maatschappijwetenschappen. 

   
 

Online Contents 
Het bestand Online Contents bevat de inhoudsopgaven van ongeveer 15.000 tijdschriften op alle wetenschapsgebieden: algemene, populaire, populair-wetenschappelijke en wetenschappelijke tijdschriften.

   
  Online Contents- Nederlandstalige Tijdschriften 
Het bestand Online Contents (NL) bevat inhoudsopgaven van ruim 1100 Nederlandstalige algemene, populaire en wetenschappelijke tijdschriften
   
  PiCarta 
In één zoekopdracht zoeken naar boeken, tijdschriften en tijdschriftartikelen, brieven, online bronnen, bladmuziek, geluid, audiovisuele materialen, illustratief, software, cartografie.
   
Pressreader   
Elke dag kun je in de bibliotheek via de PressReader de nieuwste kranten of tijdschriften downloaden en later thuis of onderweg lezen.  Download ook de PressReader-app
   
  Publiekwijzer 
Verschillende databanken van PICA voor Openbare Bibliotheken in Nederland.
   
  Short Title Cataloque Netherlands  
De Nederlandse bibliografie van 1540-1800.
   
Sociaal Wetenschappelijke Literatuur  

Bevat gegevens van Nederlandse publicaties, onderzoeksrapporten, academische proefschriften en redes, tijdschriftartikelen en boekbesprekingen, van wetenschappelijke instellingen, onderzoeksbureau's, bestuurlijke organen e.d. op het gebied van de maatschappijwetenschappen.

   
  Slimme Nieuwslezer
Met de Slimme Nieuwslezer kun je online krantenberichten lezen op je eigen taalniveau.
   
  Songfinder 
Songfinder bevat titelbeschrijvingen van populaire muziek in de breedste zin van het woord. Met complete inhoudsopgave van de verzamelbundels bladmuziek.
   
   Winkler Prins Online - Groot slotje
Een zeer volledige en prachtig vormgegeven online encyclopedie voor de leeftijd 15+. De ruim zestigduizend artikelen worden ondersteund door veel multimedia, een interactieve atlas en een statistiekmodule
   
  WinklerPrins Online - Junior slotje
Online encyclopedie. Tekst en vormgeving aangepast aan de leeftijdsgroep 6+. De artikelen worden ondersteund door veel video's, geluidsfragmenten, animaties en foto's.
   
  WinklerPrins Online - Studie slotje
Online encyclopedie. De teksten zijn aangepast aan de leeftijdsgroep 10+ en voorzien van video’s, animaties, geluidsfragmenten en afbeeldingen. Inclusief interactieve atlas en statistiekmodule.
   
  Woordenboek der Nederlandsche Taal op Internet 
Deze onlineversie van het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het eerste onderdeel van het GTB project: 'Historische woordenboeken van het Nederlands online'.
   
  Woordenboeken Van Dale 
Woordenboeken Vandale: Engels, Duits, Frans en Spaans
   
  Worldcat
Met WorldCat krijg je toegang tot de collecties en diensten van meer dan 10.000 bibliotheken over de hele wereld.