Categorieën

Lidmaatschap (13)

1

Als je je lenerpas bent kwijt geraakt, moet je dit zo snel mogelijk melden bij leneradministratie van de bibliotheek. Dit kan telefonisch gedaan worden. Je pas wordt dan geblokkeerd, zodat er geen misbruik van kan worden gemaakt. Je blijft namelijk verantwoordelijk voor materialen die met je pas zijn geleend, ook als je lenerpas op het moment van lenen niet in je bezit is.

Als je vervolgens een nieuwe lenerpas aanvraagt moet je een geldig legitimatiebewijs tonen. Aan het aanvragen van een duplicaatpas zijn kosten verbonden.  Zie voor het tarief bij Abonnementen.

2

Geef adreswijzigingen, wijziging van rekeningnummer e.d. zo spoedig mogelijk door aan de bibliotheek waar je lid bent. Doorgeven van wijzigingen kan per e-mail, telefonisch of in de bibliotheek.

3

Voor de eerste keer ga je een contractperiode van 1 jaar aan, tenzij je abonnementsvorm voor een kortere duur bent overeengekomen, zoals een maandabonnement. Alleen in het eerste jaar kun je niet tussentijds opzeggen. 

Je kunt je abonnement tussentijds opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand. De opzegging gaat in per de 1e van de maand. Hierbij brengen we €5,-  adminstratiekosten in rekening.
  
Opzeggen kan per brief, e-mail, telefonisch of aan de balie in de bibliotheek. 

4

Hoe lang je abonnement geldig is, kun je zien nadat je bent ingelogd op je Persoonlijke pagina:

Ga in 'Menu van ...' naar 'Mijn gegevens'.

Onder ‘Abonnement en voorkeuren’ vind je de vervaldatum.

5


BoekstartMet (voor)lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom kunnen kinderen al direct na de geboorte lid worden. Tot en met 18 jaar is het lidmaatschap zelfs helemaal gratis, zie bij abonnementen.

We hebbende actie Boekstart Ouders van pasgeboren baby’s ontvangen een brief van de gemeente met hierin een BoekStartwaardebon. Met deze bon kun je het BoekStartkoffertje ophalen in de bibliotheek en je gelijk je baby gratis inschrijven als lid. 

De bibliotheek heeft een speciale hoek ingericht met baby-, dreumes- en peuterboekjes. Je baby kan deze boekjes gratis lenen.

 

Ook om te stimuleren dat kinderen al jong lid worden, organiseren de bibliotheken rond januari/februari De Nationale Voorleesdagen. Peuters en kleuters die dan lid worden, krijgen een leuk cadeautje (zolang de voorraad strekt).

6

Om van alle nieuwe (web 2.0-)mogelijkheden gebruik te kunnen maken, moet je lid zijn van de bibliotheek en een nickname (= cWiseprofiel aanmaken) aanmaken.

Log eerst in. Je komt op je persoonlijke pagina. Klik op ‘Algemene gegevens’. In het rose blok rechts bovenin deze pagina staat cWiseprofiel aanmaken. Als je hierop klikt verschijnen de Algemene Voorwaarden. Als je hiermee akkoord gaat, kun je je nickname ingeven.

7

Je kunt alleen inloggen op de catalogus als je lid bent van de bibliotheek. Inloggen moet met het lenernummer op je pasje en een pincode. Het lenernummer bestaat uit 10 of 14 cijfers. Deze moet je achter elkaar, zonder spaties, invoeren.


Je pincode bestaat uit vier cijfers; het is je geboortedatum zonder jaartal. Bijvoorbeeld: 16 januari = pincode 1601, 4 november = pincode 0411.

Inlog wijzingen

Na de eerste keer inloggen, dien je je pincode te wijzigen in een zelfgekozen wachtwoord. Bij het inloggen krijg je hierover een melding. Klik op Pincode , voer je nieuwe wachtwoord in en bevestig dit. 

LET OP: je wachtwoord is hoofdlettergevoelig


In plaats van je lenersnummer kun je ook inloggen met een gebruikersnaam. Een gebruikersnaam kun je opgeven en/of wijzigen via Mijn gegevens Lenergegevens. Een gebruikersnaam moet uit minimaal 4 tekens bestaan.

Inloggegevens vergeten

Ben je je inloggegevens vergeten, dan kun je deze gegevens  hier opvragen. Je ontvangt je gegevens dan per mail.

Let op:

 • Uit veiligheidsoverwegingen is na vijf foute pogingen je pas voor een dag geblokkeerd. Probeer een dag later nogmaals in te loggen.
8

Via de persoonlijke pagina kom je bij de Attenderingsservice (Aanwinstenmail). Dit is een dienst van de Drentse bibliotheken die je informeert over aanwinsten in door jouw geselecteerde rubrieken. Je ontvangt ongeveer eens per maand een overzicht van de aanwinsten thuis in je mailbox.

Standaard staat bij de attenderingsservice niets ingevuld. Wil je gebruik maken van deze dienst, klik dan links in de lijst 'Beschikbare abonnementen' op het plusje achter de rubriek waarop je je wilt abonneren. Als je een rubriek geselecteerd hebt, verschijnt deze rechts in het scherm onder de noemer 'Reeds geabonneerd op'. Voor deze rubrieken ontvang je een lijst met nieuwe aanwinsten.
 
Het opzeggen van rubrieken en/of weer andere toevoegen van rubrieken werkt op soortgelijke wijze. Wil je de lijst niet meer ontvangen of heb je een ander emailadres? Wijzig dit dan onderin de toegezonden lijst.

9
 • Je aanmelden voor de nieuwsbrief van Bibliotheek Assen kan door je gegevens in te vullen op dit formulier. Je blijft dan op de hoogte van het nieuws, evenementen en de activiteiten van Bibliotheek Assen.
  Afmelden is ten allen tijde mogelijk door je onderaan de nieuwsbrief af te melden.
 • Opgeven voor de gratis digitale nieuwsbrief van de Drentse bibliotheken kan door na het inloggen bij ‘Algemene lenengegevens’ onder ‘e-nieuws ontvangen’ de optie 'ja' aan te vinken. Op dezelfde manier kun je de nieuwsbrief weer heel eenvoudig opzeggen door de optie 'nee' aan te vinken.
10

Dit is (beperkt) mogelijk. Wie gebruik maakt van 'Mijn favorieten' (te vinden in het menu op de persoonlijke pagina) zal gemerkt hebben dat de favorieten op volgorde van binnenkomst staan, de laatste toegevoegde favoriet komt onderaan de lijst. Het is mogelijk om zelf een volgorde in je favorietenlijst aan te brengen.

Bij elke favoriet zie je rechtsboven twee blauw pijltjes. Eén wijst naar boven, de ander naar beneden. Door op deze pijltjes te klikken kan een favoriet elke keer één stapje naar boven of naar beneden worden verplaatst. Opmerking: de favoriet die helemaal onderaan staat wordt gelijk bovenaan geplaatst als er op het pijltje wordt geklikt.

11

Log in en doe mee!

In de catalogus kun je zelf recensies toevoegen, waarderingen toekennen, taggen en eigen lijstjes aanleggen.

Om van alle nieuwe mogelijkheden gebruik te kunnen maken, moet je wel lid zijn van de bibliotheek en een nickname (cWiseprofiel aanmaken) aanmaken. Kijk bij faq: Hoe kom ik aan een Nickname?

Waarderen

Heb je bijvoorbeeld een boek gelezen dat je geweldig vond (of juist niet), laat het anderen weten. Dat kan door het boek een waardering te geven en/of door een recensie te schrijven.

Log eerst in en zoek het boek, de dvd e.d. op waarop je een reactie wilt geven. Klik in het blokje ‘Wat vind jij’ [afbeelding] op wat je wilt doen of klik op één van de tabs onderaan. Volg verder de aanwijzingen op het scherm. Als je er niet uit komt, kun je voor een uitleg op het vraagteken Vraagteken klikken. Op dezelfde manier kun je aan boeken, dvd’s e.d. zelfgekozen tags (trefwoorden) toekennen en favorietenlijstjes aanleggen.

Snuffelen bij anderen

Wat is er leuker dan in de boekenkast van een ander te neuzen? Door het maken van lijstjes ontstaat je eigen virtuele boekenplankje. Ook anderen kunnen jouw lijstjes zien. Zo kun je in de catalogus op zoek gaan naar vrienden en wie weet breng je elkaar op ideeën!

12

Ja, dat kan nadat je bent ingelogd. Volg dan de volgende stappen: 

 1. Ga  naar Financiële posten.
   
 2. Het detailscherm laat de openstaande posten zien. Klik op 'Afrekenen'. 
   
 3. Geef in het keuzevakje aan bij welke bank je bent. Daarna kom je de beveiligde betaalomgeving. Volg verder de instructies op het scherm.

  Let op:
   Het minimum bedrag voor iDEAL-betalingen is € 4,-. Wil je een kleiner bedrag betalen, stort dan onder 'Tegoed storten' minimaal € 4-. Onder 'Totaal via iDEAL' kun je een kleiner bedrag invullen. Na afrekenen blijft het restant bij je tegoed staan.
13

Ben je al lid? Kom dan met je bibliotheekpas en de  AsserPas naar de Bibliotheek DeNieuwe Kolk om het lidmaatschap over te schrijven naar de AsserPas. Je oude bibliotheekpas lever je in. 
Ben je nog niet lid? Kom dan met de AsserPas naar Bibliotheek De Nieuwe Kolk om lid te worden tegen de geldige tarieven en overhandig hierbij je AsserPas om deze vervolgens te activeren. Neem hierbij ook je ID bewijs mee.  Lees meer over de AsserPas als bibliotheekpas