Aangepast Lezen

aangepast lezen

Aangepast Lezen is de nieuwe vorm van lezen. Met aangepaste materialen kunnen mensen met een beperking toch kennis nemen van kranten, tijdschriften, boeken en andere informatie. Mensen die slechter gaan zien maar ook mensen met dyslexie of afasie. Soms hebben mensen een handfunctiebeperking, bijvoorbeeld door de Ziekte van Parkinson of reuma. 

Welke materialen zijn beschikbaar?

Verschil tussen luisterboek en daisy-rom

Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op cd. De cd is te beluisteren met een gewone cd-speler of een daisyspeler.
Een daisy-rom lijkt op een luisterboek, maar moet bij voorkeur worden afgespeeld met een daisy-speler. 

Je kunt via de daisy-speler dan:

 • de daisy-rom sneller en langzamer afspelen
 • van hoofdstuk naar hoofdstuk springen
 • zelf een bladwijzer plaatsen
 • de toonhoogte aanpassen
 • de spreeksnelheid aanpassen

Daisy-spelers zijn voorzien van grote knoppen voor afspelen, pauze en spoelen. Bij studieboeken is het mogelijk om notities te maken of het boek te doorzoeken via de inhoudsopgave. 

Daisy-speler lenen

In de bibliotheek kun je een daisyspeler lenen om te ervaren hoe één en ander in zijn werk gaat. Zie voor kosten en voorwaarden bij TarievenVeel verzekeringen vergoeden de aanschaf van een daisyspeler.

Daisy-roms lenen

De bibliotheek biedt gesproken boeken aan op daisy-rom. Vanwege landelijke afspraken met uitgevers is deze dienstverlening is alleen beschikbaar voor klanten die een Verklaring leesbeperking hebben afgegeven bij de bibliotheek. 
 
Om in aanmerking te komen voor het lenen van daisy-roms dient een van de volgende voorwaarden op je situatie van toepassing te zijn:

 • Leeshandicap
  Als je gezichtsvermogen dusdanig slecht is dat je met reguliere hulpmiddelen als een bril of leeslineaal niet kunt lezen, kom je in aanmerking voor deelname. De grens wordt getrokken bij een brilsterkte van +8 of -8.
   
 • Beperking bewegingsapparaat
  Het gaat daarbij om een beperking die het vasthouden van boeken en tijdschriften bemoeilijkt.
   
 • Leesbeperkingen
  Hierbij gaat het om beperkingen als dyslexie, waardoor je moeite hebt met het lezen van gedrukte of geschreven teksten.

Download en print de Verklaring leesbeperking of haal deze in de bibliotheek. Vul het formulier naar waarheid in en stuur het naar de bibliotheek op of geef het daar af. Na registratie van de leesbeperking in het bibliotheeksysteem kun je vervolgens daisy-roms lenen.

Websites

Loket Aangepast Lezen 
Makkelijk Lezen Plein