BoekStart

Van lezen ga je groeien

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je jonge kind. En kinderen die al heel jong zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. BoekStart stimuleert lezen met baby’s, dreumesen en peuters. De bibliotheek speelt hierbij een centrale rol. De medewerkers kunnen je adviseren over geschikte boekjes en er zijn activiteiten voor ouders en jonge kinderen.

Voorlezen aan baby’s, kan dat?

Begrijpen baby's al verhaaltjes? En kunnen ze al naar de plaatjes kijken? Het antwoord op al deze vragen is: ja! Baby's kunnen vaak meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem. Het gezicht van vader of moeder krijgt alle aandacht. Al in het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. 

Leesontwikkeling
Wat begrijpt je baby, dreumes en peuter al op een bepaalde leeftijd? Lees het hier en zie dat je niet vroeg genoeg kunt starten.

Gratis BoekStartkoffertje

Ouders van pasgeboren baby’s ontvangen een brief van de gemeente met hierin een BoekStartwaardebon. Met deze bon kun je het BoekStartkoffertje ophalen in de bibliotheek en je gelijk je baby gratis inschrijven als lid. Geen bon ontvangen? Download dan de waardebon BoekStart

In het koffertje: 

  • Een babyboekje
  • Geïllustreerd boekje met kinderliedjes en cd
  • Een boekenlegger
  • Een folder over voorlezen

 

 

De bibliotheek heeft een speciale hoek ingericht met baby-, dreumes- en peuterboekjes. Je baby kan deze boekjes gratis lenen. 

De bibliotheek vervult een coördinerende rol binnen BoekStart. Dit betekent bijvoorbeeld dat de bibliotheek afspraken maakt met de gemeente en de jeugdgezondheidszorgorganisatie (consultatiebureau) over de uitvoering van BoekStart. De bibliotheek verzorgt de presentatiehoek in het consultatiebureau, reikt de BoekStartpakketten uit aan de ouders, beheert een BoekStartcollectie en verzorgt ouderactiviteiten

Website BoekStart met veel leestips

De website www.boekstart.nl is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen van 0-4 jaar en geeft naast uitleg over BoekStart veel leestips en boekentips. Op de site staan ook kortingsbonnen om boekjes aan te schaffen bij de (kinder)boekhandel.

 

Digitale brochure "Boekstart voor jou!"
Viermaal per jaar verschijnt de digitale brochure "Boekstart voor jou"  met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia. Met links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites. In de Boekstartrubriek nieuws kun je de brochures  "BoekStart voor jou!" downloaden. Ook vind je hier de KIDDO leespluimen en elke maand boekentips.

Boekentips

Bekijk de Boekstart boekentips voor baby, peuter en kleuter.

Internet

Boekenjeugd - Een selectie mooie en bruikbare boeken voor lezers van 0 - 16 jaar.
Leesplein
 (Voorleesplein) - Boeken zoeken voor baby's, peuters en kleuters op titel en onderwerp. Ook tips voor voorlezen en verwerkingssuggesties.
Kind en Taal - Achtergrondinformatie over de spraak- en taalontwikkeling, tips en adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren.