Digitale prentenboeken

Steeds meer prentenboeken verschijnen ook in digitale vorm. Digitale prentenboeken zijn geanimeerde prentenboeken. Het verhaal wordt tot leven gebracht met bewegende figuren, stemmen, geluidseffecten en achtergrondmuziek.

Uit onderzoek is bekend dat kinderen bij functioneel geanimeerde boeken op die manier wel 5 à 6 nieuwe woorden in een half uur kunnen leren, terwijl 2 á 3 woorden op een dag normaal is. Bij het zelf leren lezen hebben kinderen veel profijt van een goede woordenschat. Maar het belangrijkste: kinderen beleven veel plezier aan deze verhalen.

 

Hier een aantal digitale prentenboeken (klik op de boekomslagen):

Dottie's eieren / Julie Sykes

Dotties eieren

Kip Dottie is zo trots op haar eerste nest eieren, dat ze iedereen erover moet vertellen. Maar de andere dieren zijn veel te druk met hun eigen kroost om te luisteren. Vanaf ca. 3 jaar.

Fijn kerstfeest
 
Fijn kerstfeest
 
Een animatie van het prentenboek Fijn Kerstfeest.

Ik wil de maan / Jonathan Emmett

Ik wil de maan 

Mol ziet voor het eerst de maan en wil deze proberen te pakken, maar dat lukt niet best. 

Ik zie hem al staan

Ik zie hem al staan 

Sinterklaas ligt in de tuin in Spanje... Maar is het geen tijd om naar Nederland te gaan? Alle kindjes krijgen toch een kadootje?
 
Jules op de boerderij / Annemie Berebrouckx

Jules op de boerderij
 
Jules mag zijn oom helpen op de kinderboerderij. Vanaf ca. 2 jaar.

Katelijns kerstmisboom

Katelijns kerstmisboom 

Katelijn en met haar moeder, vader en grote broer bereiden zich voor op het kerstfeest. Met haar vader mag Katelijn een kerstboom uitkiezen, maar versieren? Dat mag ze niet.

Lotje is jarig / Lieve Baeten
 
Lotje is jarig

Heks Lotje vraagt de andere heksen of ze Poes hebben gezien, maar niemand heeft tijd om haar te helpen zoeken. Moet ze nu haar verjaardag alleen vieren? Vanaf ca. 4 jaar.

Papa, pak je de maan voor mij? / Eric Carle

Papa pak je de maan voor me

Marijke's vader haalt met een hele lange ladder de maan uit de hemel, maar eenmaal beneden wordt deze steeds groter. 


Meer digitale prentenboeken

Op de volgende websites kun je meer digitale prentenboeken bekijken:

 

Themalijsten digitale prentenboeken en Apps

Op de site van Leesplein staan een themalijst Digitale prentenboeken en een themalijst Apps. In deze lijst staan apps van kinderboeken verzameld, met de vermelding voor welk besturingssysteem of apparaat deze geschikt zijn: iPhone, iPod, iPad of Android. Er zijn apps van boeken geselecteerd voor kinderen van 0-12 jaar.