Reserveren

In de catalogus van de bibliotheek vind je alle materialen die de Drentse bibliotheken in hun collecties hebben. Is wat je zoekt uitgeleend of niet in je eigen bibliotheek aanwezig, dan kun je dat reserveren. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Thuis via internet
  Zoek de titel die je wilt reserveren en klik op 'reserveer'. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord en bevestig de reservering. Volg verder de aanwijzingen op het scherm.

 2. In de catalogus van de bibliotheek
  Zoek in de catalogus de titel die je wilt reserveren en klik op 'reserveer'. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord en bevestig de reservering. Volg verder de aanwijzingen op het scherm.

 3. Aan de servicebalie in de bibliotheek
  Kom je er zelf niet uit, dan kun je ook aan de medewerkers van de bibliotheek vragen of ze iets voor je willen reserveren.

 4. Overal via de Bibliotheek Wise app
  Gemakkelijk zelf reserveren of de uitleentermijn verlengen met smartphone of tablet, waar en wanneer je wilt? 

Wanneer het gereserveerde in de bibliotheek is, ontvang je een bericht per post of e-mail. Gereserveerde materialen worden een week voor je bewaard, daarna worden ze weer teruggeplaatst in de collectie.

Annuleren

Je kunt een reservering achteraf altijd weer annuleren. Dit kan door na het inloggen in de lijst 'Mijn reserveringen' op het prullenbakje te klikken. Ook kun je in de bibliotheek vragen of ze de reservering willen annuleren.

Kosten

Reserveren bij je eigen bibliotheek of bij andere bibliotheken in Drenthe is gratis. De bibliotheek kan een maximum stellen aan het aantal gratis reserveringen dat je tegelijkertijd op je abonnement hebt staan. 

Reserveren bij bibliotheken buiten Drenthe

Met de landelijke service "Aanvragen" kun je aanvragen bij bibliotheken buiten de provincie Drenthe. Je kunt op deze manier niet alleen boeken en muziek (cd’s en dvd’s) aanvragen, maar ook films, luisterboeken en bijvoorbeeld games. Het aangevraagde materiaal kun je vervolgens ophalen bij je eigen bibliotheek.

Heeft je eigen bibliotheek de gevraagde titel niet in de collectie, dan wordt automatisch gekeken welke bibliotheek deze titel wel kan leveren. Ook wordt gezocht in de omvangrijke muziekcollectie van de Centrale Discotheek Rotterdam (Muziekweb).

Hoe werkt het?

Wij adviseren om de zoektocht altijd eerst te beginnen in onze catalogus.

Wil je een gevonden cd, dvd e.d. reserveren bij Muziekweb, klik dan op de knop 'Aanvragen' en volg de verdere instructies.
knop aanvragen

Kun je hier niet vinden wat je zoekt, kijk dan onder elders in Nederland in een van de landelijke catalogi, rechts onderin het scherm.

Heb je gevonden wat je zocht, klik dan op de tekst 'Voor bibliotheekleden - klik hier om in te loggen' en volg de verdere instructies. In de catalogus 'WSF 13 onder 1' moet je om te reserveren klikken op 'aanvragen' onderin het scherm.

Kosten

Reserveren van boeken, cd's, dvd's etc. bij bibliotheken buiten de provincie Drenthe kost € 4,50 per item. Voor kopieën wordt de kostprijs in rekening gebracht. Voor cd's en dvd's van Muziekweb geldt € 2,50 per titel (dit is een tijdelijk actietarief)

Reserveringsberichten

Vanaf 1 januari 2017 gaat Bibliotheek Assen kosten in rekening brengen voor het per post verzenden van een reserveringsbericht. Het niet afhalen van een reservering zal ook in rekening gebracht gaan worden. 

Zodra deze reservering binnen is, stuurt de bibliotheek een emailbericht naar de aanvrager. Ook is het mogelijk dit bericht per post te ontvangen. Bibliotheek Assen gaat kosten in rekening brengen voor het per post verzenden van deze reserveringsberichten. De emailberichten blijven gratis. 

Wil je voortaan je berichten per email ontvangen en geen kosten maken? Dit doe je op een van de volgende manieren:

 • Log in op “Mijn bibliotheek” op bibliotheekassen.nl Wijzig in jouw gegevens je berichtvoorkeuren.
 • Geef aan de balie van De Nieuwe Kolk je emailadres door.
 • Stuur een email naar info@bibliotheekassen.nl

Wil je graag je reserveringsberichten per post blijven ontvangen? Dan brengen we per 1 januari 2017 de kosten van €1,= per reservering in rekening via je bibliotheekpas. 

Kosten bij niet afhalen van items

Door de laagdrempelige reserveringsmogelijkheid komt het helaas regelmatig voor dat klanten hun reservering niet ophalen. Het resultaat hiervan is dat anderen onnodig langer moeten wachten op de beschikbaarheid van de items. Om deze reden brengt Bibliotheek Assen vanaf 1 januari 2017 een bedrag van €0,50 in rekening voor iedere niet afgehaalde reservering. 

Gereserveerde items staan gedurende zeven dagen voor je klaar om af te halen in de Bibliotheek. Daarna vervalt je reservering. Haal je jouw  gereserveerde  items binnen deze periode op, dan worden er geen kosten in rekening gebracht.